Monday 27 July 2015

Jäätmevabadus

Sattusin mõni päev tagasi ühe huvitava artikli peale, kuidas üks ameeriklanna on juba 2 aastat elanud põhimõtteliselt ilma prügi tootmata. Sealt juhtusin edasi Zero Waste Home saidile, kust tooksin esile ka mõned kasulikud nõuanded jäätmevabaduse teel.

  • Kõike olulisem on inglise keeles täita 5 R nõuet. Ehk refuse what you don´t need; reduce what you do need; reuse what you consume; recycle what you can ´t refuse, reduce or reuse; rot (compost) the rest. Eesti keeli siis  keeldu sellest, mida sa ei vaja; vähenda, mida vajad; taaskasuta, mida tarbid; töötle ümber, millest sa ei saa keelduda, vähendada või taaskasutada; komposteeri ülejäänu.
  • Kõiksugused kehahooldusvahendid - deodorandid, hambapastad, šampoonid jne - on võimalik valmistada kodustest vahenditest või osta otse tootjalt ilma üleliigse pakendamiseta. Samuti on palju säästlikumad kodu puhastamise vahendid kõige käepärasemad nagu sooda ja äädikas. 
  • Kasuta taas täidetavaid kirjutusvahendeid. Andmete teisaldamiseks mälupulka CD asemel ning ära osta muusikat CDl, kui see on võimalik vituaalselt alla laadida. 
  • Minu jaoks tundub kõige keerulisem saada hakkama jäätmevaba majandamisega toidu valdkonnas. Selleks on mõistlik käia poes kord nädalas, et vältida impulssoste. Hoia poes käigu jaoks alati varuks korve ja kotte, ka väiksemaid kotte kaalukaupadele ning purke.
    Oma taaraga poes käimisest on varem kirjutatud ka Bioneeris. Tundub, et Californias on lihtsam saada poodidest kaupa kätte oma taaraga, kui Eestis. Aga eks siis jääb ju siingi alati võimalus ise kasvatada või osta talunikelt. 

No comments:

Post a Comment